Bekijk online versie
Nieuwsbrief politiek
Editie: 1Datum: 21-03-2019

Geachte lezer,

Hierbij ontvangt u de eerste uitgave van 2019 van de nieuwsbrief van de Dierenbescherming. Eens per kwartaal informeren wij u over interessante onderwerpen waar ook uw gemeente mee te maken heeft in relatie tot dierenwelzijn. Verantwoord huisdierbezit, preventie, in het wild levende dieren en dergelijke. Elke gemeente heeft immers een wettelijke taak om daar de juiste maatregelen voor te nemen. Middels deze nieuwsbrief komen wij graag met u in gesprek of informeren wij u over mogelijke oplossingen om samen te werken aan een nog beter dierenwelzijn in uw gemeente.

Wie redt de wildopvang?

Opvangcentra waar in het wild levende dieren worden opgevangen verkeren in nood. De vaak kleinere opvangen vallen bij bosjes om omdat ze geen financiële ondersteuning hebben of omdat de vereiste regelgeving niet volledig uitvoerbaar is. Daarnaast blijkt het steeds lastiger om vrijwilligers te werven terwijl het aantal gewonde in het wild levende dieren wel toeneemt. Wij pleiten ervoor dat statenleden, gemeenteraadsleden, ambtenaren en bestuurders de koppen bij elkaar steken om het probleem te bespreken. We kunnen elkaar dan informeren, afspraken maken en proberen problemen op te lossen. De Dierenbescherming denkt graag mee!

Roofvogelshows

Bij de gemeente Amsterdam is het binnenkort verplicht om voor een show waarbij levende dieren te worden gebruikt, een vergunning aan te vragen. Dit zal er hopelijk toe leiden dat roofvogelshows en andere evenementen met dieren verboden worden. Vooral de roofvogels en uilen bij dergelijke shows worden uitgehongerd zodat ze een kunstje tijdens de show willen doen. Daarnaast worden burgers in de verleiding gebracht zelf een roofvogel aan te schaffen, terwijl deze dieren thuis horen in de vrije natuur. De Dierenbescherming maakt zich hard om dier gerelateerde evenementen verder aan banden te laten leggen. Onze lobbyisten voorzien u graag van de benodigde informatie.

Landelijk

Bescherm de wolf!

Bescherm de wolf!

Het is een feit: de wolf heeft zich definitief gevestigd op de Veluwe. Dat brengt uiteraard voor- en tegenstanders op de been. Teneinde hier een richting aan te geven is er een interprovinciaal wolvenplan opgesteld. Niet alleen bij de provincies maar ook bij gemeenten ligt de taak om bijvoorbeeld in beschermende maatregelen voor veehouders en informatie voor burgers te voorzien. Wij denken graag met u mee om te zorgen dat dit mooie dier weer een eerlijke kans krijgt in ons ecosysteem.


Bekijk het interprovinciaal wolvenplan Lees verder

Kiest u voor verantwoord wildbeheer?

De haas, het konijn, de fazant, de wilde eend en de houtduif mogen vrij bejaagd worden in bepaalde perioden en zonder enige schadeonderbouwing. De Dierenbescherming is tegen deze zogenaamde plezierjacht op dieren op de landelijke wildlijst. Als gemeente bent u bevoegd hierop een eigen verbod af te kondigen. Wist u dat onze speciale wildspecialisten u kunnen adviseren hoe verantwoord met wildbeheer in uw gemeente om te gaan? Kijk onderaan deze nieuwsbrief wie dat voor u is.

Landelijk

Chiplezer: voorkomt onnodig dier- verdriet

Chiplezer: voorkomt onnodig dier- verdriet

Als er dode huisdieren worden gevonden, halen gemeenten deze na een melding vaak op. Helaas zijn er nog veel gemeenten waar het uitlezen van de chip bij dode dieren nog niet goed geregeld is. Er wordt niet gecontroleerd op het hebben van een chip waardoor veel eigenaren hun vermiste dier niet meer terugvinden, ook al hebben zij voldaan aan de veelal verplichte chip (bij honden) registratie. Wij pleiten er sterk voor gemeentemedewerkers uit te rusten met een chiplezer zodat de gevonden dode huisdieren gecontroleerd kunnen worden en de eigenaren achterhaald. Raadpleeg onze lobbyisten om te kijken wat wij in uw gemeente op dat gebied kunnen betekenen.

Landelijk

Ratten- overlast?

Ratten- overlast?

Ratten krijgen vaak het etiket ongedierte opgeplakt, echter het instinct van dit dier is opportunistisch. Met andere woorden ze maken gebruik van de mogelijkheden die ze aantreffen: voedsel en onderdak. Als door dit gedrag overlast wordt ervaren, ligt volgens ons de oplossing bij de burgers en gemeente. Tijdens een recent gehouden raadsbijeenkomst in Utrecht over dit onderwerp bleek gelukkig dat de gemeente serieus is bij het dier- en milieuvriendelijk beheersen van overlast. Immers het doden van deze dieren om een door mensen zelf veroorzaakt probleem op te lossen is achterhaald en geen structurele oplossing. Wij denken graag met u mee over de juiste werende maatregelen en goede voorlichting.

Wie is uw aanspreekpunt?

Bij de Dierenbescherming maken wij voor de gemeentelijke zaken onderscheid in vier regio's. Voor elke regio hebben wij voor u een contactpersoon:

Regio Noordwest - Marije Smeenk ( M 06 2475 3858)

Regio Zuidwest - Peter Boertje (M 06 2424 6283)

Regio Noordoost - Annebrecht van Oven (M 06 5176 6062)

Regio Zuid -  Michiel de Wit (M 06 2786 7321)


Kijk hier voor contactpersonen in jouw regio Lees verder
Liever geen nieuwsbrief meer ontvangen? Meld je hier af.