Bekijk online versie
Nieuwsbrief politiek
Editie: 1Datum: 26-03-2020

Beste lezer,

Hierbij de 1e nieuwsbrief van 2020 waarin de wereld er ineens heel anders uitziet. Corona beheerst alle media uitingen en ook voor de Dierenbescherming heeft het verstrekkende gevolgen. Er ontstaan bijzondere samenwerkingen en elkaar goed informeren blijkt cruciaal. Hierin zullen gemeenten en provincies elkaar meer gaan opzoeken. Vanaf juni gaan we daarom de gemeente en provincie editie van deze nieuwsbrief samenvoegen. Op die manier kunnen we u nog beter informeren over initiatieven, nieuwe toepassingen en mogelijke oplossingen om het dierenwelzijn in zowel gemeente als provincie te verbeteren.

Gemeenten geven het voorbeeld: Diervriendelijk consumeren

Gemeenten geven het voorbeeld: Diervriendelijk consumeren

De Dierenbescherming is voorstander van diervriendelijk consumeren en ziet dat steeds meer gemeenten het goede voorbeeld geven. Bij gemeenten zoals Amsterdam, Utrecht en Rotterdam is of wordt vegetarisch de norm bij borrels, recepties, vergaderlunches en andere evenementen. Vis en vlees wordt alleen nog aangeboden als mensen daar expliciet om vragen. Wie geen dieetwensen heeft doorgegeven krijgt een maaltijd zonder vlees of vis. Hopelijk volgen er meer gemeenten. De Dierenbescherming adviseert om als er wel dierlijke producten geconsumeerd worden, te letten op het Beter Leven Keurmerk, hetgeen niet hetzelfde is als 'Beter Welzijn'. Wat doet u in uw gemeente?


Check je boodschappenlijstje op dierenwelzijn! Lees verder

Landelijk

Hengelsport: leuk tijdverdrijf of dodelijk voor watervogels?

Hengelsport: leuk tijdverdrijf of dodelijk voor watervogels?

Iedereen kent het plaatje van de plezierhengelaar, rustig zittend op zijn klapstoeltje in het gras, maar dit heeft desastreuze gevolgen voor de dieren. En niet alleen voor de vissen ook voor andere dieren in en rondom het water. Want zwanen met vishaken in hun bek, meeuwen verstrikt in visdraad, is een beeld dat er onlosmakelijk mee verbonden is. Daarom kan de Dierenbescherming niet anders dan hengelen voor het plezier afkeuren. Hoewel u als gemeente de hengelsport misschien niet direct wilt verbieden, kunt u er wel voor kiezen de wateren en de dieren die daarin leven te beschermen, door pachtovereenkomsten met hengelsportverenigingen niet te verlengen. Dat is een eerste stap om direct heel veel vissen en andere dieren die regelmatig het slachtoffer zijn van achtergebleven visgerei te beschermen.


Lees over meer begrip voor de vis Lees verder
Visvriendelijke maatregelen

Visvriendelijke maatregelen

Er zijn al veel maatregelen die u als gemeente kunt nemen om de leefomgeving van vissen en andere onderwater dieren te verbeteren. Hieronder een kleine selectie. natuurlijk staan wij voor u klaar om mee te denken wat in uw gemeente haalbaar is.


Natuurvriendelijke oevers Lees verder

Landelijk

Laat de wilde dieren niet schieten

Laat de wilde dieren niet schieten

Wij maken ons grote zorgen over de dieren op de plezierjachtlijst, deze dieren (fazant, haas, houtduif, konijn, wilde eend) mogen zonder reden door jagers worden afgeschoten. Ook uw inwoners vinden het niet fijn dat er in de buurt dieren op een nare manier worden gedood. De dieren ervaren stress en jonge dieren sterven een langzame hongerdood omdat hun ouders door jagers zijn gedood. Als gemeentebestuur hebt u het recht om deze plezierjacht op uw gemeentegronden niet toe te laten.

De lange wettelijk voorgeschreven termijn voor jachtvergunningen (6-12 jaar) zou toch al voldoende reden geven om geen jachthuurovereenkomst af te sluiten. Immers daarmee verliest u de grip op de bescherming van dieren binnen uw gemeente én sluit dit bovendien een diervriendelijke aanpak in geval van overlast of schade geheel uit. De Dierenbescherming pleit ervoor om in elk geval per direct de wilde eend en de fazant van de lijst te halen en adviseert u graag over de mogelijkheden.


Waarom geen wildlijst? Lees verder

Landelijk

Zonder zorgen een gezonde en sociale hond aanschaffen?

Zonder zorgen een gezonde en sociale hond aanschaffen?

Consumenten komen hierbij vaak terecht in de wereld van de hondenhandel of de hondenfokkerij. Dat dit een gecompliceerde wereld is, tonen de vaak duistere praktijken van foute fokkers aan. Dat maakt de aanschaf van een hond allesbehalve eenvoudig. FairDog is een sectorbrede samenwerking die consumenten voorziet in betrouwbare informatie zoals kwaliteitscriteria voor de hondenfokkerij en een website met betrouwbaar aanbod. De Dierenbescherming is een van de deelnemers.


Meer informatie over FairDog Lees verder

Landelijk

De Dierenbescherming in beeld

De Dierenbescherming in beeld

Wist u dat u in ons blad Dier vier keer per jaar een kijkje krijgt in de wereld van de Dierenbescherming. Achtergrond verhalen, inspirerende initiatieven, campagne nieuws en nog veel meer. Onze leden en donateurs ontvangen hem ook thuis. Wilt u dat ook, stuur dan een mail naar uw contact persoon.


Leesvoer: blad Dier! Lees verder

Wie is uw aanspreekpunt?

Bij de Dierenbescherming maken wij voor de gemeentelijke zaken onderscheid in vier regio's. Voor elke regio hebben wij voor u een contactpersoon:

Regio Noordwest - Marije Smeenk ( M 06 2475 3858)

Regio Zuidwest - Peter Boertje (M 06 2424 6283)

Regio Noordoost - Annebrecht van Oven (M 06 5176 6062)

Regio Zuid - Michiel de Wit (M 06 2786 7321)


Kijk hier voor contactpersonen in uw regio Lees verder
Liever geen nieuwsbrief meer ontvangen? Meld je hier af.