Bekijk online versie
Politiek Dier
Editie: 1Datum: 26-04-2022

Beste lezer,

De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug en 'nieuwe' plannen worden gesmeed. Als Dierenbescherming zien wij dierenwelzijn vanzelfsprekend als een belangrijk aandachtspunt. Afgelopen woensdag overhandigden wij de nota 'Aanbevelingen Gemeentelijk Dierenwelzijnsbeleid' aan Marcelle Hendrickx, voorzitter van de Wethoudersvereniging. We geven u zodoende waardevolle en concrete handvatten en praktische tips voor het verbeteren van dierenwelzijn binnen uw gemeente. In deze nieuwe editie van Politiek Dier leest u ook over het meldpunt Hulp voor Dieren uit Oekraïne, vogelgriep, het verpachten van jachtrecht en meer.

Woensdag 20 april 2022. Overhandiging van de nota Aanbevelingen Gemeentelijk Dierenwelzijn aan Marcelle Hendrickx, voorzitter van de Wethoudersvereniging.

De gemeente en dierenwelzijn

Op 16 maart jongstleden was het zo ver: de kiezers mochten naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen! Inmiddels zijn de stemmen lang en breed geteld en zijn de formateurs samen met de verkozen raadsleden hard aan de slag gegaan om een college samen te stellen voor de komende 4 jaar.

Naast onze hartelijke felicitaties bieden wij u onze herziene nota Aanbevelingen Gemeentelijk Dierenwelzijnsbeleid aan. Hierin delen onze experts op het gebied van veehouderij, in het wild levende dieren en gezelschapsdieren hun kennis met betrekking tot dierenwelzijnskwesties binnen gemeentegrenzen. Ook wordt er een juridisch kader geschetst van de mogelijkheden en verplichtingen die de gemeente kent volgens de wet en biedt de nota concrete handvatten voor praktisch uitvoerbare zaken om dierenwelzijn te verbeteren. Om een korte inkijk te krijgen in wat u kunt verwachten van onze nota, vindt u op onze website ook de speerpuntenflyer en het presentatieformat van de nota.

Wij wensen u een voorspoedige en diervriendelijke bestuursperiode toe!

Foto: Woensdag 20 april 2022. Overhandiging van de nota Aanbevelingen Gemeentelijk Dierenwelzijn aan Marcelle Hendrickx, voorzitter van de Wethoudersvereniging.

RDA-Zienswijze 'Dieren in het Huis van Thorbecke'

RDA-Zienswijze 'Dieren in het Huis van Thorbecke'

De Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) heeft afgelopen 30 maart haar zienswijze 'Dieren in het huis van Thorbecke', over de rol van lagere overheden ten aanzien van dierenwelzijn, aangeboden aan LNV-minister Staghouwer.

Veel lagere overheden blijken gemotiveerd om zich in te zetten voor dierenwelzijn. Tegelijkertijd voelen zij zich op verschillende manieren beperkt in de uitvoering van het dierenwelzijnsbeleid. De Rijksoverheid wordt opgeroepen om meer te investeren in haar regierol.

Ook beschrijft het aangeboden rapport hoe dierenwelzijnsbeleid in Nederland is geregeld en bevat het een actueel overzicht van het aantal dierenwelzijnsnota's en portefeuillehouders.

Hier leest u meer info en het volledige rapport.

Meldpunt Hulp voor Dieren uit Oekraïne

Meldpunt Hulp voor Dieren uit Oekraïne

De vreselijke oorlog in Oekraïne is niet alleen een ramp voor mensen, maar ook voor dieren. Om mensen met huisdieren die huis en haard hebben moeten ontvluchten en in Nederland zijn aangekomen gedeeltelijk te ontzorgen, heeft een groot aantal dierenhulporganisaties de handen ineen geslagen en één meldpunt opgezet om hulp te bieden en te coördineren. Ook gemeenten kunnen met hulpvragen terecht bij het meldpunt.
Telefoonnummer 088 - 811 33 33 en mailadres: info@hulpvoordierenuitoekraine.nl.
Voor meer informatie: https://www.hulpvoordierenuitoekraine.nl/.
Bekijk hier de informatiebrief voor opvangcentra.

Het jachtrecht verpachten hoeft niet!

Het jachtrecht verpachten hoeft niet!

Diverse overheden zoals provincies, gemeenten en het Rijksvastgoedbedrijf bezitten (landbouw)grond. Bij het eigendomsrecht van deze grond hoort vaak ook het jachtrecht. Ofwel de 'jachthouder' heeft het recht om dieren die behoren tot de aangewezen wildsoorten (konijn, haas, wilde eend, fazant en houtduif) op zijn betreffende grond vrij te (laten) bejagen in een bepaalde periode. Vaak wordt dit jachtrecht verpacht. De grondeigenaar is echter niet verplicht om het jachtrecht op deze 5 wildlijstsoorten te verpachten om schadebestrijding op bovengenoemde of andere soorten dieren mogelijk te maken. De grondeigenaar of -gebruiker kan bijvoorbeeld een overeenkomst sluiten met een jager over uitsluitend het (ver)jagen van soorten die serieuze schade veroorzaken, zoals bepaalde ganzensoorten. Dit betekent dat ook u als gemeente of provincie een keuze hebt om het jachtrecht niet te verpachten en daarmee de haas, de fazant, de eend, de houtduif en het konijn* niet vogelvrij te verklaren op uw (landbouw)gronden. Verschillende gemeenten en provincies zijn u al voorgegaan.

*Konijnen mogen het komende jachtseizoen niet bejaagd worden en voor hazen geldt een jachtverbod in de provincies Groningen, Limburg en Utrecht. Hier vindt u meer informatie.

Pak vogelgriep aan in pluimveehouderij

Pak vogelgriep aan in pluimveehouderij

In de strijd tegen de vogelgriep en zoönosen roept de Dierenbescherming rijk, provincies en gemeenten op maatregelen te nemen. Weer pluimveebedrijven uit waterrijke gebieden, verlaag de bedrijfsdichtheid in concentratiegebieden en stimuleer dat er minder dieren per bedrijf worden gehouden. Tot slot zou er voor pluimvee een vaccin tegen vogelgriep moeten komen, om massale ruimingen te voorkomen. Afgelopen winter zijn meer dan anderhalf miljoen kippen, eenden en kalkoenen op besmette en verdachte pluimveebedrijven gedood. Andere dieren zitten uit voorzorg al maanden opgesloten. En het zijn niet alleen de dieren die lijden onder de uitbraken. Pluimveehouders ervaren de emotionele en financiële gevolgen. Om nog maar niet te spreken over het gevaar voor de volksgezondheid.

DierViezier - van en voor gemeenten

DierViezier - van en voor gemeenten

Dieren in de natuur, in de stad, in de wijk en achter de voordeur: gemeenten hebben hun handen vol aan het oplossen van problemen rondom dieren. Daarvoor is praktisch, uitvoerbaar beleid nodig. Om beleidsmakers en adviseurs bij de gemeente te ondersteunen met kennis en het uitwisselen van nuttige informatie is er DierVizier. Een werkgroep van en voor gemeenten. De eerste opdracht aan DierVizier was om een kennisplatform in te richten, dat afgelopen januari 2022 via Groenkennisnet online kwam. Het ministerie van LNV subsidieert de ontwikkeling van het platform in het eerste jaar. Voor continuïteit is er voldoende belangstelling bij gemeenten nodig. Lid worden of behoefte aan meer informatie? Mail info@diervizier.nl.

Wie is uw aanspreekpunt per provincie?

Bij de Dierenbescherming hebben wij voor de verschillende provincies contactpersonen die u kunt benaderen:

Marije Smeenk ( M 06 2475 3858) Provincies Noord-Holland, Flevoland, Utrecht

Peter Boertje (M 06 2424 6283) Provincie Zuid-Holland

Annebrecht van Oven (M 06 1350 3681) Provincies Drenthe, Friesland, Gelderland, Groningen, Overijssel

Michiel de Wit (M 06 2786 7321) Provincies Limburg, Noord-Brabant, Zeeland

Liever geen nieuwsbrief meer ontvangen? Meld je hier af.