Bekijk online versie
Nieuwsbrief politiek
Editie: 6Datum: 16-12-2021

Beste lezer,

De feestdagen staan voor de deur en voordat we van jaar wisselen, delen we graag nog een aantal dierenwelzijnszaken in deze nieuwe editie van Politiek Dier. Met onder andere aandacht voor verantwoord huisdierbezit, ruimte voor dieren in de veehouderij, samenleven met de wolf en project Dierenbuddy.

Gemeentefolder 'Verantwoord huisdierbezit'

Gemeentefolder 'Verantwoord huisdierbezit'

Op verzoek van gemeente Amsterdam ontwikkelde de Dierenbescherming een folder over verantwoord huisdierbezit. Waar schaf je een dier aan? Wat heeft een dier nodig? Hoeveel kost het houden van een dier? De lezer wordt uitgenodigd om goed na te denken of hij/zij het dier kan bieden wat het nodig heeft. Goed voor een dier zorgen is niet vrijblijvend en het is goed als ook gemeenten haar burgers hierop wijzen. Deze folder is specifiek gericht op de Amsterdammer, maar het format is ook goed te gebruiken voor andere gemeenten. Mocht u hier interesse in hebben, neem dan vooral contact met ons op.


Lees de folder Lees verder
DierVizier - van en voor gemeenten

DierVizier - van en voor gemeenten

Dieren in de natuur, in de stad, in de wijk en achter de voordeur: gemeenten hebben hun handen vol aan het oplossen van problemen rondom dieren. Daarvoor is praktisch, uitvoerbaar beleid nodig. Om beleidsmakers en adviseurs bij de gemeente te ondersteunen met kennis en het uitwisselen van nuttige informatie is er DierVizier. Een werkgroep van en voor gemeenten. De eerste opdracht aan DierVizier is om een kennisplatform in te richten, dat in januari 2022 via Groenkennisnet online zal komen. Het ministerie van LNV subsidieert de ontwikkeling van het platform in het eerste jaar. Voor continuïteit is er voldoende belangstelling bij gemeenten nodig. Lid worden of behoefte aan meer informatie? Mail info@diervizier.nl.

Meerderheid voor meer dierenwelzijn in veehouderij

Meerderheid voor meer dierenwelzijn in veehouderij

Een meerderheid van ondervraagde Nederlanders (62%) vindt dat het verboden moet worden dat dieren in de veehouderij minder ruimte krijgen dan goed is voor hun welzijn, blijkt uit een recent opinieonderzoek van Motivaction. Ook mensen die sympathiseren met partijen die wat behoudender in het veehouderijdebat staan, blijken in meerderheid voorstander te zijn van welzijnsverbeteringen. Zo is 60% van de ondervraagde CDA-sympathisanten en 59% van de ondervraagde VVD-aanhangers voor een verbod op te weinig ruimte. De helft van de ondervraagden vindt dat de hele samenleving zou moeten meebetalen aan aanpassingen aan het veehouderijsysteem om dierenwelzijn te verbeteren. De Dierenbescherming is een campagne begonnen voor win-winoplossingen, waarmee zowel milieu als dierenwelzijn erop vooruitgaan (en zowel boer/producent als burger/consument).


Lees meer Lees verder
Reeën afschieten voor verkeersveiligheid onnodig

Reeën afschieten voor verkeersveiligheid onnodig

De Dierenbescherming vindt het onnodig afschieten van dieren onacceptabel, net als de wet voorschrijft. Toch wordt er gegoocheld met argumenten om maar te kunnen blijven schieten. Al jaren worden reeën gedood op basis van een provinciaal faunabeheerplan. Op reeën mag namelijk niet zonder reden gejaagd worden, waar dat op dieren op de landelijke wildlijst wel mag. Toch worden er jaarlijks meer dan 16.000 reeën geschoten, veelal ter voorkoming van aanrijdingen. Uit het jaarplan 2020 van de faunabeheereenheid Groningen blijkt echter dat een dergelijke relatie helemaal niet bestaat, zoals dat in Gelderland ook recent geconcludeerd werd. In Groningen heeft dit ervoor gezorgd dat er geen reeën meer geschoten worden. Wij hopen dat meer provincies dit voorbeeld volgen in hun streven naar diervriendelijk faunabeheer!

Samenleven met de wolf

Samenleven met de wolf

Het treurige bericht over de wolf die op 1 oktober werd doodgeschoten, sloeg in als een bom. Dierenbescherming, natuurorganisaties, politici en burgers doen hun afkeur en ongeloof blijken. Dit kan en mag nooit weer gebeuren. Ook u als provincie of gemeente heeft mogelijkheden om er alles aan te doen om te zorgen dat samenleven met de wolf in goede banen geleid wordt. Denk hierbij aan voorlichting, compensatieregelingen en ondersteuning bij het nemen van beschermingsmaatregelen voor vee. Eén van onze contactpersonen staat u graag te woord over verdere mogelijkheden, specifiek voor uw situatie.

Dierenbuddy

Dierenbuddy

Dat het bekende Dierenbuddyproject in steeds meer gemeenten ingeburgerd raakt, laat een motie zien die op 10 november 2021 is ingediend in de gemeenteraad van Deventer. De link vindt u hier.

Om u als raadsleden behulpzaam te zijn, hebben wij deze motie wat meer veralgemeniseerd, zodat u deze zelf desgewenst kunt gebruiken. Hier vindt u een voorbeeld.


Meer informatie over Dierenbuddy Lees verder
Gemeentelijke taken bij huisontruimingen

Gemeentelijke taken bij huisontruimingen

Tot voor kort was er discussie over de vraag of de gemeente of de verhuurder verantwoordelijk was voor de afvoer en opslag van de inboedel na een gedwongen huisontruiming. In de wet is recent expliciet vastgelegd dat de gemeente hier voortaan de eerstverantwoordelijke voor is.

Deze wetswijziging is op 1 april 2021 ingegaan en heeft, gedurende 13 weken, ook betrekking op het vervoer en de opvang van aangetroffen dieren.

Veel gemeenten hebben over het uitvoeren van deze taken al afspraken gemaakt met de Dierenbescherming. Meer weten? Neem contact met ons op!

(Bron: Kamerstuk 35225 nr. 12).

Wie is uw aanspreekpunt per provincie?

Bij de Dierenbescherming hebben wij voor de verschillende provincies contactpersonen die u kunt benaderen:

Marije Smeenk ( M 06 2475 3858) Provincies Noord-Holland, Flevoland, Utrecht

Peter Boertje (M 06 2424 6283) Provincie Zuid-Holland

Annebrecht van Oven (M 06 1350 3681) Provincies Drenthe, Friesland, Gelderland, Groningen, Overijssel

Michiel de Wit (M 06 2786 7321) Provincies Limburg, Noord-Brabant, Zeeland

Liever geen nieuwsbrief meer ontvangen? Meld je hier af.