Bekijk online versie
Nieuwsbrief politiek
Editie: 2Datum: 04-10-2022

Beste lezer,

Het is weer tijd voor een nieuw exemplaar van 'Politiek Dier' waarin wij u graag informeren over wat ons bezighoudt binnen de Dierenbescherming. Zo delen wij in deze nieuwsbrief graag een gloednieuw visiedocument voor provincies, waarin we ons richten op inclusieve en gedragen natuur en landbouw. Daarnaast startte gisteren onze bewustwordingscampagne 'Chip de kat' waarin we katteneigenaren opnieuw het belang van chippen voorleggen. U leest hieronder ook over de voorgedragen positieflijst waar wij blij mee zijn en over het rapport van de RDA over hulp aan in het wilde levende dieren als zij in nood raken. We nodigen u graag uit hieronder verder te lezen!

Beleidsaanbevelingen voor inclusieve en gedragen natuur en landbouw

Beleidsaanbevelingen voor inclusieve en gedragen natuur en landbouw

Provincies staan komende jaren voor grote en urgente opgaven op het gebied van natuur en landbouw. Naast het terugdringen van stikstof uit de veehouderij en natuurherstel, zijn er doelen voor biodiversiteit, klimaat, milieu, volksgezondheid en dierenwelzijn. De Dierenbescherming heeft daarom in aanloop naar de statenverkiezingen van maart 2023 een visiedocument opgesteld met aanbevelingen aan de provinciale politiek om te komen tot een fauna-inclusieve, biodiverse samenleving en een duurzame, dierwaardige veehouderij. Als belangenbehartiger voor de dieren werkt de Dierenbescherming graag constructief mee aan winwinwin-oplossingen die maatschappelijk gedragen worden en ten goede komen aan natuur, milieu, boeren, burgers én dieren. Verschillende belangen hoeven elkaar niet uit te sluiten en kunnen elkaar zelfs versterken.

Lees meer over onze visie w.b. in het wild levende dieren

Lees meer over onze visie w.b. dieren uit de veehouderij


Lees ons visiedocument Lees verder

Voorlichtingscampagne 'Chip de kat'

Jaarlijks raken er in ons land ongeveer 62.500 katten zoek, waarvan de Dierenbescherming er ongeveer 6500 zwervend aantreft en opvangt. De meeste van deze katten zijn niet gechipt of de registratie klopt niet. Door het ontbreken van een chip of goede registratie kunnen we maar 17% van de katten herenigen met hun baasje.

Voor honden geldt een chipplicht en dat merken we: 93% van de honden kan zo weer terug naar huis. De Dierenbescherming is van mening dat het chippen van katten ook verplicht moet worden. Begin 2023 willen we hier opnieuw aandacht aanschenken. Zolang de chipplicht nog geen feit is, roepen we alle (potentiële) kattenbezitters op: Chip de kat! Op maandag 26 september start onze voorlichtingscampagne hierover.


Bekijk de campagnepagina Lees verder
Huis- en Hobbydierenlijst

Huis- en Hobbydierenlijst

Al jaren is er gebrek aan duidelijkheid welke dieren wél of niet gehouden mogen worden als huisdier. Met als gevolg dat er in Nederland dieren worden gehouden die daar eigenlijk niet geschikt voor zijn. De Dierenbescherming is dan ook blij dat het ministerie van LNV de Huis- en Hobbydierenlijst voor zoogdieren heeft gepresenteerd, zodat het nu wél duidelijk is welke dieren volgens het ministerie (en de wetenschap) geschikt zijn.

Dit overzicht heeft ook gevolgen voor bijvoorbeeld dierenparkjes en kinderboerderijen, die vaak door gemeenten worden geëxploiteerd.

Vanaf 1 januari 2024 mag je geen dieren meer aanschaffen die niet op de lijst staan.


Bekijk hier de huis- en hobbydierenlijst Lees verder

RDA breekt lans voor basiskwaliteit en structurele financiering wildopvang

De Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) stelt in een rapport dat ook in het wild levende dieren moeten worden geholpen als zij in nood raken. Tijd voor een antwoord op de vraag 'wie moet wat doen en wanneer'- en hoe wordt deze dierennoodhulp gefinancierd. Ook voor de Dierenbescherming is dit een belangrijk onderwerp, met oog op ons meldkamer-, vervoers-, en opvangwerk op dit terrein.

De belangrijke aanbevelingen uit het rapport zijn:

  • Zorg voor continuïteit en maak afspraken over structurele financiering
  • Zorg voor een landelijke basiskwaliteit van de hulp
  • Zorg voor goede informatievoorziening en stimuleer onderzoek en kennisuitwisseling

De Dierenbescherming is blij met het RDA-rapport, en meent dat dit rapport de hulp(-keten) aan hulpbehoevende wilde dieren in Nederland een flinke stap verder kan brengen. Het is dan wel zaak dat de overheid de aanbevelingen voortvarend oppakt. Alleen mét het voortvarend regelen van een structurele bekostiging maken we goede zorg voor hulpbehoevende dieren in héél Nederland vanzelfsprekend!


Lees meer hierover Lees verder
Gemeentelijke aanbevelingen

Gemeentelijke aanbevelingen

De gemeenteraadsverkiezingen liggen alweer een half jaar achter ons en vorige week werd in de laatste stad het nieuwe college geïnstalleerd. De Dierenbescherming wil graag alle colleges, met in het bijzonder de portefeuillehouders dierenwelzijn, feliciteren met hun benoeming. In april overhandigden Manon Stevens (lobbyist) en Gemma Willemsen (strategisch adviseur) al onze nota gemeentelijke aanbevelingen aan de voorzitter van de Wethoudersvereniging, Marcelle Hendrickx (Tilburg). In deze nota staan aanbevelingen die gemeenten kunnen gebruiken op het gebied van dierenwelzijn. Volgens de Dierenbescherming is er in te weinig gemeenten oog voor het feit dat elk dier in de eerste plaats in een gemeente 'woont' en dat welzijn voor hen daar ook begint. Of het nou gaat over het chippen kan katten of het niet maaien in het broedseizoen: de nota staat vol met concrete actiepunten.

Bekijk ons filmpje: Overhandiging nota.


Nota Aanbevelingen Gemeentelijk Dierenwelzijnsbeleid Lees verder
DierVizier

DierVizier

Neem een kijkje op DierVizier! DierVizier is een kennisplatform en is tot stand gekomen naar aanleiding van een samenwerkingsverband tussen gemeenten, het ministerie van LNV, dierenwelzijnsorganisaties (waaronder de Dierenbescherming) en kennisinstellingen. Op het platform is ook een apart deel voor de digitale community waar men via dialoog in een besloten kring kennis kan uitwisselen en kan bijdragen aan bredere beleidsvorming op gemeentelijk- en regionaal niveau. De thema's die openstaan zijn momenteel:
- Wet- en regelgeving; In het wild levende dieren;
- Groenblauwe gemeente en Huis- en hobbydieren.

DierVizier is gestart en zal nog een stuk verder moeten groeien. Zo is het op termijn de bedoeling dat ook provincies aansluiten als bijdrager en er zullen meer thema's bijkomen.


Website van DierVizier Lees verder

Wie is uw aanspreekpunt per regio?

Bij de Dierenbescherming maken wij voor de gemeentelijke zaken onderscheid in vier regio's. Voor elke regio hebben wij voor u een contactpersoon:

Marije Smeenk ( M 06 2475 3858) Provincies Noord-Holland, Flevoland, Utrecht

Peter Boertje (M 06 2424 6283) Provincie Zuid-Holland

Annebrecht van Oven (M 06 1350 3681) Provincie Drenthe, Friesland, Groningen

Michiel de Wit (M 06 2786 7321) Provincies Limburg, Noord-Brabant, Zeeland

Steven Elders (M 06 2138 7079) Provincies Overijssel, Gelderland

Liever geen nieuwsbrief meer ontvangen? Meld je hier af.