Bekijk online versie
Nieuwsbrief politiek
Editie: 2Datum: 06-09-2018

Geachte lezer,

Hierbij ontvangt u de tweede uitgave van de nieuwsbrief van de Dierenbescherming. Eens per kwartaal informeren wij u over interessante onderwerpen waar ook uw gemeente mee te maken heeft in relatie tot dierenwelzijn. Verantwoord huisdierbezit, preventie, in het wild levende dieren en dergelijke. Elke gemeente heeft immers een wettelijke taak om daar de juiste maatregelen voor te nemen. Middels deze nieuwsbrief komen wij graag met u in gesprek of informeren wij u over mogelijke oplossingen om samen te werken aan een nog beter dierenwelzijn in uw gemeente.

Dierenbuddy: mens en dier langer samen

Dierenbuddy: mens en dier langer samen

Dierenbuddy is een initiatief van de Dierenbescherming en richt zich op ouderen of chronisch zieken met huisdieren, die hulp nodig hebben bij de zorg voor deze dieren en zelf niet de financiële middelen hebben om hulp 'in te kopen'. De vrijwilligers van Dierenbuddy ondersteunen door te helpen bij de verzorging voor hun huisdier. Te denken valt aan praktische hulp zoals het verschonen van de kattenbak, het verschonen van de vogelkooi, een lange wandeling met de hond maken, naar de dierenarts gaan en eventueel opvang voor het dier te regelen, indien de situatie daarom vraagt.

Met de hulp van Dierenbuddy kunnen mens en dier zo lang mogelijk van elkaars gezelschap genieten, ook in een zorginstelling waar huisdieren toegestaan zijn. Op deze manier hoeven dier en baasje niet gedwongen van elkaar gescheiden te worden. Dierenbuddy helpt op deze wijze dier én mens. 


Meer over Dierenbuddy Lees verder

Landelijk

Wildopvang: een uitstervende entiteit?

Wildopvang: een uitstervende entiteit?

De schrikbarende daling van het aantal wildopvangen in Nederland heeft niets te maken met de afname van het aantal (aangereden/gevonden) wilde dieren, maar met de kosten en de mensen om een dergelijke opvang te kunnen exploiteren. Sinds kort heeft de Dierenbescherming naast Egelopvang Papendrecht, een tweede Wildopvang overgenomen, Wildopvang Krommenie. De Wildopvang Delft krijgt dit jaar van de Dierenbescherming financiële steun, maar die is niet toereikend voor de vele duizenden dieren die zij jaarlijks opvangen. In de Wet Natuurbescherming (Wnb) staat tot in detail omschreven aan welke kwaliteitseisen een opvang dient te voldoen, maar nergens staat wie de kosten betaalt.

Door het ontbreken van een passende Wildopvang in Limburg worden daar de gewonde wilde dieren naar Natuurcentrum Opglabbeek in België gebracht door verschillende Nederlandse dierenambulances, waaronder die van de Dierenbescherming. Eerder dit jaar heeft de Partij voor de Dieren (PvdD) uit naam van Pascale Plusquin via een motie geregeld dat de Provincie Limburg voor dit vervoer een kostendekkend bedrag wordt uitgetrokken. Lees de hele motie hier. De Dierenbescherming komt ook graag in gesprek met gemeenten om voor dit nijpende probleem oplossingen aan te dragen.

Landelijk

Voorkom dikke tranen: chip je kat!

Voorkom dikke tranen: chip je kat!

Samen met de gemeenten Rotterdam en Nissewaard heeft de Dierenbescherming vorig jaar een succesvolle actie opgezet: gratis chippen van je kat. Per jaar komen er zo'n 25.000 katten bij de Dierenbescherming binnen. Als de kat gechipt is, kunnen dier en baas snel herenigd worden en dat voorkomt veel ellende. Goed nieuws: ook dit jaar wordt de actie weer gehouden. De volgende stap is dat de motie om het chippen van katten te verplichten in de Tweede Kamer wordt aangenomen.


Succesvolle chipactie in Rotterdam Lees verder

Wat doet een asiel van de Dierenbescherming in uw gemeente?

De binnengebrachte 'zwerfdieren' (o.a. hond, kat, konijn, cavia, kanarie, vissen, slangen) worden gecontroleerd op de aanwezigheid van een geregistreerde chip. De niet inheemse dieren gaan naar andere specialistische opvangcentra. Is een dier gechipt, dan bellen we de eigenaar om een ophaalafspraak te maken. Alle andere dieren gaan veertien dagen in quarantaine ter voorkoming van overdraagbare ziekten. Deze dieren worden geregistreerd en aangemeld op mijndieriszoek, Amivedi en Facebook.

Alle zwerfdieren worden door een dierenarts gecontroleerd, waarbij vaak standaardbehandelingen als ontvlooien en ontwormen worden uitgevoerd. Conform de wettelijke verplichting wordt het dier binnen vijf dagen gevaccineerd. Veel zwerfdieren verkeren vaak in slechte conditie waardoor direct medische behandelingen worden uitgevoerd om het dier stabiel en pijnvrij te houden.

Als het dier na veertien dagen niet is opgehaald, vervalt het eigendomsrecht aan de gemeente die dit op haar beurt heeft overgedragen aan het dierenopvangcentrum. Het dier wordt gechipt en geneutraliseerd (middels sterilisatie of castratie) en ter adoptie aangeboden op de website van het asiel. Geïnteresseerden worden, na screening, eigenaar van het dier.    


Kostenoverzicht eerste 3 maanden Lees verder
Herken dierenmishandeling!

Herken dierenmishandeling!

Het komt regelmatig voor dat daar waar diereigenaren psychische, medische, sociale of financiële problemen hebben, zij ook hun huisdieren niet meer de vereiste zorg kunnen geven. Teneinde het dierenwelzijn te verbeteren vraagt dat om een integrale samenwerking met o.a. wijkteams, sociaal maatschappelijke dienstverleningsorganisaties en bewindvoerders. Ook hierin vervult de Dierenbescherming een belangrijke rol door samen te werken met deze instanties.

Speciaal voor sociale hulp- en dienstverleners hebben wij de Signalenkaart ontwikkeld. Door middel van deze kaart bieden we hulpverleners een handvat om signalen van mogelijke dierenmishandeling of -verwaarlozing te herkennen. Op die manier kunnen we sneller ingrijpen en de situatie voor dier én mens verbeteren en verergering voorkomen.


Signalenkaart: Herken dierenmishandeling Lees verder

Wie is uw aanspreekpunt per regio?

Bij de Dierenbescherming maken wij voor de gemeentelijke zaken onderscheid in vier regio's. Voor elke regio hebben wij voor u een contactpersoon:

Regio Noordwest - Marije Smeenk ( M 06 2475 3858)

Regio Zuidwest - Peter Boertje (M 06 2424 6283)

Regio Noordoost - Joyce Schorren (M 06 2786 6948)

Regio Zuid - Nita Kramer (M 06 4623 4484)

Landelijk - Alexander Bolomey (M 06 5189 1186)

Alt tekst Kom een kijkje nemen: 30 september Opendag Asielen!
Alt tekst Help de Dierenbescherming aan groene energie.
Liever geen nieuwsbrief meer ontvangen? Meld je hier af.